Fri fragt til GLS pakkeshop     Afhent i butik     Lev. 1-2 dage     Kundeservice 53 86 05 50 / Mail     Gratis indpakning

Piktogrammer og struktur på hverdagen

Med piktogrammer hjælper du dit barn til at få bedre struktur på hverdagen. Men hvad er egentlig piktogrammer og hvordan kan det bruges?

Et piktogram eller pictogram er et symbolsystem der visuelt repræsenterer et objekt eller et begreb ved en illustration. Piktogrammer er en simpel og effektiv måde, at gøre brugeren, i dette tilfælde barnet opmærksom på et givent budskab. Dette kan være en visualisering af dagens aktiviteter i den rækkefølge de skal udføres.


Børns hverdag er meget anderledes end voksnes. Eksempelvis bestemmer de ikke selv hvornår de skal spise, i børnehave, bad eller seng. Er barnet netop i gang med noget sjovt Kan sætningen: “nu skal du i seng” derfor resultere i modstand og konflikter. 

Børn har ikke fornemmelse for timer og minutter, derfor bruger de dagens begivenheder til at navigere i tid. Eksempelvis er måltider og sengetid et godt eksempel. Med disse piktogrammer kan du og dit barn sætte billeder på dagens begivenheder og klappe lågen op når begivenheden/opgaven er løst.

På denne måde får barnet visuelt sat sin dag i faste rammer, så de hvad de skal hvor og hvornår, samt hvilke opgaver der forventes af dem i løbet af dagen. Hvilket rigtig mange børn har brug for. Dette resulterer ofte i mere selvstændige og selvhjulpne børn samt færre konflikter i hjemmet.

Find kortene sammen med dit barn og tal om de forskellige kort. Start med få kort og udvid antallet, alt efter barnets udviklingstrin og alder.

Anbefalet af Julie fra Babydk

Hvis i føler at et belønningssystem er vejen frem for jeres barn. Kan i også indføre det. I pakken finder du et billede at barnet med en pakke 🎁 Sæt det i tavlen, og bestem jer for en belønning, når barnet har løst dagens opgaver. Det kunne eksempelvis være En ekstra godnathistorie, 5 min. mere skærmtid, eller hvad der nu passer ind i jeres familie.

Visuel struktur

Fordele ved anvendelse af piktogrammer er, at det er visuelt og viser en rækkefølge med hvad der skal ske i løbet af dagen. Når barnet kender alle kort og ved hvad der skal ske i løbet af dagen, samt hvilke opgaver der forventes af ham/hende, så resulterer det ofte i færre konflikter og diskussioner.

Del for eksempel dagen op i morgen, eftermiddag og aften, med de aktiviteter der passer til lige netop i dag.

  • Morgen ritualer, som på toilet, spise morgenmad, børste tænder, tage tøj på, i børnehave.
  • Eftermiddag når i kommer hjem. overtøj på plads, vaske hænder, spise frugt, besøge mormor.
  • Aften. Spise aftensmad, tage tallerkenen af bordet, skærmtid, toilet, børste tænder, og i seng med godnat historie.

Piktogrammer fra Okid

Hos Babydk forhandler vi piktogrammer fra Okid. De enkelte kort findes grundlæggende i en version der viser henholdsvis en dreng eller en pige som udføre aktiviteten, og kan købes sammen med en tavle, hvor de enkelte kort kan udskiftes, og en “klap” kan lukkes når aktiviteten er udført, eller med magneter så de f.eks kan placeres i rækkefølge på køleskabet.

Okid piktogram tavle pige
Okid piktogram tavle pige

Okid piktogrammer magnet dreng
Okid piktogrammer magnet dreng

Okid piktogrammer magnet pige
Okid piktogrammer magnet pige

Se video Catrine og Oscar øver piktogrammer

Catrine og Oscar øver implementering af piktogrammer derhjemme ☺️ med piktogrammer får barnet et visuelt værktøj til at få mere struktur på hverdagen 👍🏻 Når barnet ved hvad der skal ske i løbet af dagen, samt hvilke opgaver der forventes af ham/ hende, så resulterer det ofte i færre konflikter og diskutioner 👌🏻💯 del dagen op i morgen ritualer såsom: på toilet, spise morgenmad, tage tøj på, i børnehave, eftermiddags ritualer (når i kommer hjem) eksempelvis: jakken på plads, vaske hænder, spise frugt 🍎🍐 aften ritualer: aftensmad, tag tallerkenen af bordet, skærmtid, toilet, børste tænder og i seng 😴 eller hvad jeres ritualer nu er 😉Disse piktogrammer er med magnet og koster 299,95kr. For knap 100 kort 👍🏻 Find dem lige HER ⤵️ https://wordpress-251257-787095.cloudwaysapps.com/kategorier/boernevaerelset/legetoej/leg-og-laering/

Posted by Babydk.dk on Thursday, July 2, 2020

ADHD og Autisme

For familier med ADHD eller Autisme tæt inde på livet anvendes piktogrammer ofte som et værktøj til at skabe den nødvendige struktur og faste rammer i hverdagen. Det visuelle i piktogrammer er lettere at forstå end ord i skemaer, derfor kan en piktogram tavle med enkle rutiner der f.eks. om morgenen hjælper med blive klar til at komme ud af døren, eller overholdelse af aftaler med klokkeslet for at komme i seng i ordentlig tid, være en stor hjælp for både barnet og forældrene.

Hvis udfordringerne f.eks. er angst for at komme i børnehave kan det visualiseres i små bidder fra at køre hjemmefra, aflevering, leg, spisning, gå tur, hentning og hjemme igen. Når du sammen med barnet taler om hvad der skal foregå, hjælper det med at skabe den struktur og tryghed barnet kan have svært ved selv at skabe.

Hvis de for dig specifikke piktogram kort ikke findes i standard sortimentet, kan du købe blanke kort og selv tegne aktiviteter, eller tage et billede og klister på et blank kort 🙂

piktogrammer hjælper adhd og autisme

Vi voksne glemmer også, og piktogrammer kan også hjælpe vores rutiner. For eksempel en ugeplan med planlagt indkøb, sport, rengøring og hygge hos venner og familie. Piktogrammer er for alle i alle aldre – DU skal bare finde ud af hvad der virker for DIG.

Babydk – Gratis gaveindpakning

Som ekstra service hos Babydk pakker vi dine gaver ind helt gratis om det er fødselsdagsgaver, barselsgaver eller dåbsgaver. Vi ved også at der er forskellige budgetter for gaver og derfor har vi også inddelt vores gavekategori i priser, gå på opdagelse og find inspiration til din gave her.

Hos Babydk lever vi af tilfredse kunder

Vi går højt op i personlig service og skulle du have nogen spørgsmål til vores babytøj, børnetøj, babyudstyr, legetøj, sengetøj eller andet, sidder vi altid klar i kundeservice til at hjælpe dig. Ring, send os en mail eller kom forbi butikken på Gåseagervej 6 st. 8250 Egå – på samme butiksgade som Rikke Solberg Modetøj, Tendens og By Klip Klap.

Shopping Cart
Scroll til toppen